Uitleg over de 4 onderdelen van Nunchaku-Do

Kumite

De kumite is een tweegevecht waarbij de vechters zijn beschermd met een helm en onder strikte regels met elkaar de strijd aangaan. De speciaal ontwikkelde 'veiligheids-nunchaku' zorgt voor een veilige beoefening van de sport. Een technische vaardigheid met de nunchaku staat in dit competitievorm centraal. Eén van de regels is dan ook dat de vechters, voordat een aanval wordt ingezet, minimaal twee technieken uitgevoerd. Dit geeft deze vechtdiscipline een gracieus karakter.

Het doel van een kumite-wedstrijd is om meer punten te scoren dan de tegenstander. Er kunnen maximaal 7 punten worden gescoord door één vechter. De vechters worden ingedeeld in 'lengteklassen' en niet in 'gewichtsklassen'. Dit is een verschil met veel andere vechtsporten waarbij het gewicht een belangrijke rol speelt. Bij de kumite van het Nunchaku-do speelt de lengte van een vechter een belangrijke rol. Alle regels zijn uitvoerig vastgelegd in het 'kumite-regelement'.
Hieronder een voorbeeldvideo van het onderdeel kumite: 

Kata

Een definitie van 'kata' is: "Een formele oefening van een aaneenschakeling van verdedigingstechnieken, aanvalstechnieken, standen en verplaatsingen.

Binnen het Nunchaku-do zijn er verschillende kata's. Deels zijn deze kata's gebaseerd op een traditionele hantering van zelfverdedigingstechnieken, deels zijn diverse kata's geconstrueerd als technische vorm.

De katas binnen het Nunchaku-do van de WNA die verwerkt zijn in de examenstof van witte graduatie (6e kyu) tot en met de zwarte graduatie (5e dan) zijn vervaardigd door Raphaël Thé, René de Jong en Milco Lambrecht. Er zijn zelfs twee kata's, de Wedstrijdkata en kata Shodan, die specifiek zijn ontwikkeld voor wedstrijden. Hiermee doorkruisen de termen 'do' en 'jutsu' elkaar binnen deze discipline. Enerzijds zijn de katas die als 'schijngevecht' gebaseerd zijn op de realiteit en zijn er katas die een aaneenschakeling van tijdelijke technische handelingen zijn.
Hieronder een voorbeeldvideo van het onderdeel kata: 

Freestyle

Freestyle is een vrije oefening op muziek een jury let op de techniek, variatie en virtuositeit van de nunchaku ka. Het onderdeel freestyle is een discipline waarbij amusement voorop staat. De deelnemer laat in korte tijd een vrije oefening zien op muziek. Een jury beoordeelt de deelnemer op draaisnelheid, variatie in de oefening, moeilijkheidsgraad, beweging en showelement. Creativiteit speelt bij deze discipline een grote rol, vooral de deelnemer zijn of haar eigen oefening mag regisseren.
Hieronder een voorbeeldvideo van het onderdeel Freestyle: 

Nunchaku - jutsu

Het onderdeel 'jutsu' binnen het Nunchaku-do is te kwalificeren als de reële zelfverdedigingskunst met het wapen. Er zijn diverse aanvalsvormen en verdedigingsvormen waarin de nunchaku uiteraard een centrale rol speelt. Gezien de filosofie achter de verschillende oefenvormen wordt bepaald dat deze discipline binnen de sport pas een rol gaat spelen vanaf de 1e dan. In de stof voor de hogere dan-graden zijn veel 'jutsu-series' opgenomen. René de Jong heeft het 'reële' met de nunchaku gestalte gegeven door diverse reactieve oefenseries.
Hieronder een voorbeeldvideo van een demo met veel Jutsu: