Thysia Rijken

De Jong Sports heeft een vertrouwenscontactpersoon

 

Seksuele intimidatie in de dojo ?

Het is een zeer actueel onderwerp: seksuele intimidatie in de sport. En het ergste is dat het veel voorkomt, vaak waar je het niet verwacht. Om die reden heeft een zichzelf respecterende (vecht ) sportbond een vertrouwenspersoon. Iemand die los staat van jouw sportschool, leraar en leerlingen. Iemand waar jij je verhaal kwijt kan in vertrouwen en samen mee kan afspreken wat je ermee wilt doen. De SNN heeft zo'n vertrouwenspersoon. Thysia Rijken psycholoog en Nunchaku ka.

 

Slachtoffers
Je kan de TV niet aanzetten of er is weer een vorm van misbruik in het nieuws. Vaak in de sport en nog vaker hoor je dat het niet te vatten is. Maar dat is het wel. Eindelijk krijgen de slachtoffers de hulp die zij verdienen. Het NOC*NSF is een convenant aangegaan met de politie en het Openbaar Ministerie  om de slachtoffers goed te begeleiden en om de drempel om dit soort misstanden te verlagen.

 

Vertrouwenscontactpersoon 

Ook in de vechtsport komt misbruik van leerlingen voor. Maar wat is in feite intimidatie ? Aangenomen wordt iedere vorm van contact waarbij iemand zich niet prettig voelt. Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar mensen zijn nou eenmaal niet hetzelfde. Daarom moet iedereen dat voor zichzelf uitmaken en natuurlijk het liefst direct aangeven. Het kan allemaal onschuldig zijn bedoeld maar als je niet durft aan te geven omdat die persoon nou eenmaal jouw leraar is, of een volwassene en/of sterke medeleerling, is het fijn dat jij terecht kan bij een vertrouwenspersoon. iemand met strikte geheimhoudingsplicht, maar die wel ondersteuning kan bieden en adviezen kan geven. Samen sta je sterk

 

Het kan overal voorkomen
Nu zullen veel mensen bij het lezen van dit artikel wel denken: Dit komt toch helemaal bij het Nunchaku voor ? Nou wij kunnen u vertellen dat het helaas overal voor KAN komen. Ook binnen het Nunchaku do helaas. En dat willen wij de kop indrukken, of althans, wij willen daar wat aan doen. de SNN steunt de slachtoffers en daarom is een vertrouwenspersoon noodzakelijk. 

 

Thysia Rijken
Met Thysia Rijken, afgestudeerd psycholoog aan de Universiteit van Utrecht, heeft de SNN een empathische vrouw waarbij iedereen met een knagend en misschien al jaren sudderend probleem terecht kan. Hiermee proberen wij de drempel voor het melden te verlagen, want vaak lopen de slachtoffers jaren, soms wel tientallen jaren met dit probleem rond. En daar moet verandering in komen en bovendien mogen de daders van deze  praktijken niet ongestraft blijven.

 

De activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon zijn:

 

  • Beschikbaar zijn voor een ieder die opmerkingen of vragen heeft over ongewenst gedrag;
  • Eerste opvang/aanspreekpunt wanneer leden ongewenst gedrag ervaren en hier met iemand over willen praten;
  • Advies uitbrengen  aan de directie van De Jong Sport van welke ondersteuning zij gebruik kunnen maken in de opvolging van de melding.

 

 

Nunchaku do is een sport als vele anderen. Met alle leuke en minder leuke zaken van dien. Bij dit precaire onderwerp hoort een serieuze aanpak, dus schroom niet om een stap te nemen. Je kan je verhaal kwijt en advies inwinnen bij ons vertrouwenspersoon Thysia Rijken.

Haar contactgegevens zijn:
Thysia Rijken
0628809603
thysia@gmail.com

Of U kunt zich hier melden: https://centrumveiligesport.nl/